![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcWc0NNcVE_t8pU1uxnYTxTM-AswtKeUu64sdOS-XGbjdBTMAvAmgFtWkHCfwgwdGglYL0E9KMW1CKnntFG66uLDSlPca6ws8oRlkPQ61lAY1NfqcRiE7PjjOq1Z54CSDowGlqCaZkz7C9/s400/nasi+tomato.jpg)
Nasi tomato untuk dimakan bersama ayam masak merah (belakang tu durian cheesecake entry frame sekejap sebagai dessert. Ahaks~)
Bahan-bahan (4 orang) - ku buat separuh
2 cawan beras basmati - ku buat 1 + 1/2C
2 biji tomato, potong dadu - ku kekalkan
2 cawan air - ku letak 1 1/2C
1/2 cawan susu - ku kekalkan
3 sudu besar sos tomato - ku kekalkan
*1 + 1/2sb tomato puree - ku tambah
1 helai daun pandan, disimpul- tak letak, malas nak ke belakang rumah :P
sedikit garam
1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan.
2. Panaskan mentega@minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
sedikit garam
Bahan tumis
2 sudu mentega@minyak sapi - ku guna 1sb minyak sapi
2cm kulit kayu manis - ku guna 1 batang
1 kuntum bunga lawang - ku letak 2 biji
1 biji buah pelaga - ku letak 2 biji
2cm kulit kayu manis - ku guna 1 batang
1 kuntum bunga lawang - ku letak 2 biji
1 biji buah pelaga - ku letak 2 biji
*2 biji bunga cengkih - ku tambah
2 ulas bawang putih, dihiris - ku blend
1/4 bawang besar dihiris - ku blend
2 ulas bawang putih, dihiris - ku blend
1/4 bawang besar dihiris - ku blend
Hiasan
Bawang goreng - ku tak letak sebab anak tak suka
Bawang goreng - ku tak letak sebab anak tak suka
Cara-cara
1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan.
2. Panaskan mentega@minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, buah tomato, tomato puree (jika letak), susu segar, air, daun pandan dan sedikit garam.
4. Masaklah nasi macam biasa. Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng.
-sabrina-
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.