Monday, April 23, 2012

Resepi Nasi Tomato


Nasi tomato untuk dimakan bersama ayam masak merah (belakang tu durian cheesecake entry frame sekejap sebagai dessert. Ahaks~)

Bahan-bahan (4 orang) - ku buat separuh
2 cawan beras basmati - ku buat 1 + 1/2C
2 biji tomato, potong dadu - ku kekalkan
2 cawan air - ku letak 1 1/2C
1/2 cawan susu - ku kekalkan
3 sudu besar sos tomato - ku kekalkan
*1 + 1/2sb tomato puree - ku tambah
1 helai daun pandan, disimpul- tak letak, malas nak ke belakang rumah :P
sedikit garam

Bahan tumis
2 sudu mentega@minyak sapi - ku guna 1sb minyak sapi
2cm kulit kayu manis - ku guna 1 batang
1 kuntum bunga lawang - ku letak 2 biji
1 biji buah pelaga - ku letak 2 biji
*2 biji bunga cengkih - ku tambah
2 ulas bawang putih, dihiris - ku blend
1/4 bawang besar dihiris - ku blend

Hiasan
Bawang goreng - ku tak letak sebab anak tak suka

Cara-cara


1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan.

2. Panaskan mentega@minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.

3. Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, buah tomato, tomato puree (jika letak), susu segar, air, daun pandan dan sedikit garam.

4. Masaklah nasi macam biasa. Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng.

-sabrina-

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.