Monday, April 23, 2012

Resepi ayam masak merah



Ayam masak merah



Bahan-bahan (4 orang) - ku buat separuh
1/2 ekor ayam - ku guna chicken wings 4 kepak bersama drummetnya
sedikit garam
serbuk kunyit

Bahan-bahan kisar
4-5 biji cili kering - ku guna 3 biji
1 cm halia
2 ulas bawang putih - ku kekalkan
1 labu bawang besar - ku guna separuh
1 biji tomato, potong dadu - ku guna separuh
1/2 cawan sos tomato - ku guna 1/4C
*2sb tomato puree - ku tambah

Bahan Hias 
1/2 biji bawang besar, potong bulat - ku tak letak
kacang hijau secukupnya - ku guna mix veg


Cara-cara
1. Bersih ayam.

2. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit.

3. Goreng sehingga 2/3 masak (ku goreng garing).

4. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato, buah tomato dan tomato puree (jika guna) sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos, buah tomato dan tomato puree (jika guna). Tumis sehingga naik minyak.

5, Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan. Perasakan dengan garam atau sos tomato jika perlu.

6. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api dan sedia dihidang.

-sabrina-

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.